Trobeu útil aquesta informació? No
Veieu algun error en aquesta pàgina?

T'agradaria saber més detalls sobre la història del municipi? No els busquis més, des d'aquí pots accedir a un recorregut pel passat de la localitat.

Història

Sembla ser que per la seva privilegiada situació geogràfica, Garcia ha estat habitada des de molt antic. Fou primer poblat iber i, més tard, existí com a vila romana.

Ocupada més tard pels sarraïns, fou conquerida per Ramon Berenguer IV, que donà a tota la comarca el nom de Marquesat de Siurana. Adjudicada en principi a Albert de Castellvell per a la seva repoblació, l'any 1174, Alfons I cedeix el castell de Garcia, entre d'altres, a Guillem de Castellvell.

Més tard, una filla de la Casa de Castellvell contrau matrimoni amb Guillem d'Entença. La baronia de Castellvell passa a la casa d'Entença que, segons sembla, hi establí la seva fortalesa principal. L'any 1321 s'extingeix la baronia d'Entença i la seva senyoria queda sota el domini del rei.

El rei Jaume II cedeix aquest territori, juntament amb d'altres,
al seu fill. Tots queden sota la denominació del comtat de Prades i s'estableixen baronies a cada poble. El comtat de Prades va passar més tard a la Casa Ducal de Cardona, que va quedar com a senyora d'aquelles terres. L'any 1565, els ducs de Cardona reedificaren el poble dalt d'un turó per poder-se defensar millor. El poble es troba actualment en aquest lloc.

Durant la Guerra del Francès, l'any 1810, el poble fou ocupat per les tropes del general Suchet. Els sometents de la comarca, entre ells els de Garcia, derrotaren les forces franceses que s'havien apoderat de Falset, i les van obligar a retrocedir.

La Guerra Civil de 1936-39 afectà greument la població. Per la proximitat al front de batalla, fou molt bombardejada i es va destruir la part alta del poble.


Festes i costums

Celebra festa el tercer dissabte de gener, en honor de Sant Antoni i Festa Major, el 15 d'agost.


També el dissabte de Pasqua es fa una romeria a l'ermita de Sta. Magdalena i se subhasten coques. Es ballen jotes.

Llocs d'interès

La primitiva església parroquial fou destruïda durant la Guerra Civil. L'actual església s'edificà l'any 1949.


A 7 Km. del poble hi ha el Santuari de Sta. Magdalena, construït sota una immensa roca que el cobreix. L'any 1835, durant la guerra carlina, quan incendiaren el monestir d'Escaladei, incendiaren també l'ermita de Garcia. Fou refeta posteriorment.

Bibliografia

- Recull de Notes històriques de Garcia, Móra d'Ebre, 1981
- Revista local: "La Foig"