Información histórica sobre el municipio Disponible en: Web Ajuntament

¿Te gustaría saber más detalles sobre la historia del municipio? No busques más. Desde aquí puedes acceder a un recorrido por el pasado de la localidad.

La vila de Juneda es troba situada al nord de la comarca de les Garrigues, a tocar de les comarques veïnes del Pla d'Urgell i del Segrià. La Juneda que coneixem actualment va néixer a redós d'un petit turó, on es va desenvolupar la Vila Closa o recinte emmurallat.

La Vila cresqué fora les muralles, cap a terres més planeres, urbanitzant el que avui coneixem com el Carrer dels Perxes, amb més de 31 porxos de diferents estils arquitectònics, i que han creat unes de les imatges més conegudes de Juneda.

El poble però, no s'aturà en aquest punt, i va créixer fins a tocar del Torrent de la Femosa, configurant entre mitjans del segle XIX i el XXI, la Juneda que coneixem actualment.

Sortint dels carrers de Juneda, podem descobrir el passeig arbrat de la Banqueta, resseguint la 4a Séquia del Canal d'Urgell, i que ens mostra al seu entorn un magnífic patrimoni industrial i natural vinculat amb la construcció del canal al segle XIX.

Una de les altres meravelles del municipi la trobem a l'Espai Natural Protegit de Bessons, on destaquen les espectaculars vistes del territori, l'abundant fauna de rapinyaires, i així com una vegetació típica dels paisatges garriguencs, que contrasta amb el paisatge de regadiu ubicat uns quilòmetres al nord.