Perquè no troba útil aquesta informació?
* El missatge no pot superar els 1000 caràcters
En aquest apartat trobaràs la descripció dels òrgans de govern de l’ens, quines competències tenen cadascun d'ells i qui en forma part.
El Ple de l'Ajuntament, és l'òrgan col·legiat fonamental per al govern i administració del municipi, i està integrat per tots els regidors i regidores i presidit per l'alcalde, que és escollit pels regidors/des (arts. 140-CE i 19 i 20-LBRL). El nombre de regidors/res depèn de la població del municipi, i són elegits per sufragi igual universal, lliure, directe i secret, pel sistema proporcional (art. 140-CE i 176-200 - LOREG). En el cas de Sant Viceç de Torelló el Ple està format per 11 regidors i regidores.El Ple ordinari de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló es reuneix amb caràcter com a mínim trimestral i com a màxim mensual, prèvia convocatòria de l’alcalde.En cas que algun dia en què s’hagi de celebrar sessió sigui inhàbil, festiu o vigília de festiu, aquesta tindrà lloc el següent dijous hàbil, a la mateixa hora.
El ROM estableix les competències i atribucions d'aquest òrgan de govern.
Corresponen a l'alcaldia les següents funcions indelegables, d'acord amb el ROM:
Dins de l'organització necessària en els Ajuntaments, els articles 20.1.a) i 21.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local, i 53.2 i 55 del decret Legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya, estableixen l'existència del càrrec representatiu de Tinent o tinenta d'alcaldia.
Els tinents d'alcaldia com a tals, son nomenats per l'alcalde en l'exercici de les seves funcions i els hi correspon substituir a l'alcalde en la totalitat de les seves funcions en els casos d'absència, malaltia o impediment que l'impossibiliti per l'exercici de les seves atribucions. A aquests efectes, quan l'alcalde s'hagi d'absentar del terme municipal, establirà mitjançant decret, la durada de la seva absència, designant al tinent d'alcalde que hagi d'assumir les seves competències.
Dirigir, inspeccionar i impulsar els serveis i obres municipals
Aprovar l’oferta d’ocupació pública, d’acord amb el pressupost i la plantilla aprovats pel ple, aprovar les bases de les proves per la selecció del personal i pels concursos de provisió de llocs de treball i distribuir les retribucions complementàries que no siguin fixes ni periòdiques
Sancionar les faltes de desobediència a la seva autoritat o per infracció de les ordenances municipals, excepte en els casos en què aquesta facultat estigui atribuïda a altres òrgans.
Les contractacions i concessions de tota classe quan el seu import no superi el 10% dels recursos ordinaris del Pressupost ni, en qualsevol cas, els sis milions d’euros incloses les de caràcter plurianual, quan la seva duració no sigui superior a quatre anys, sempre que l’import acumulat de totes les seves anualitats no superi ni el percentatge indicat, referit als recursos ordinaris del pressupost del primer exercici, no la quantia assenyalada.
-Disposar despeses, dins dels límits de la seva competència i les expressament previstes en les bases d’execució dels pressupostos.
L’adquisició i alienació de béns i drets que siguin competència de l’alcalde.
L’aprovació dels projectes d’obres i de serveis quan sigui competents per a la seva contractació i concessió i estiguin previstos en el pressupost.
La concessió i la denegació de llicències, llevat que les lleis sectorials atribueixin aquesta facultat expressament al ple o a la Junta de Govern.
Totes les atribucions que figuren adscrites a l’alcalde, i que poden ser delegables, que determina l’article 21 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local; i aquelles que preveu l’article 24 del Reial decret legislatiu 781/1986 de 18 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local (Resolució núm.97/2015)
De conformitat amb el que disposa els articles 20.1.e) i 116 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i article 58 del DL 2/2003 pel qual s’aprova el Text refós Municipal i de Règim Local de Catalunya i els articles 125 i 127 del RD 2568/1986 pel qual s’aprova el reglament d’organització i funcionament de les entitats locals, la Comissió Especial de Compte té caràcter obligatori.
Tanmateix, la normativa estableix que a d'estar constituïda per membres dels diferents grups polítics integrants de la corporació. El nombre de membres serà proporcional a la seva representativitat a l'Ajuntament o igual per cada grup.
Competències:
a) Informar dels comptes municipals previament a la seva aprovació pel Ple.