Per ajudar-nos a millorar, si vol ens pot traslladar els seus suggeriments al respecte, sense resposta de l'administració, en el següent camp de text
* El missatge no pot superar els 1000 caràcters
Vols saber una mica més sobre el Pressupost de l'ens? Aquí pots consultar les dades de previsions i crèdits inicials del Pressupost consolidat amb els organismes autònoms locals.
► Consulta els documents que formen el pressupost municipal
Es un document que recull la previsió de despeses i ingressos que es pressuposa es realitzin durant un any (de l'1 de gener al 31 de desembre).
Al pressupost es tradueixen les prioritats polítiques dels governs en establir en què es gasten els recursos (despeses) en quina quantitat i com es finança aquesta despesa (ingressos).
Qualsevol canvi en la quantitat o la finalitat de les despeses pressupostades ha de tramitar-se mitjançant una modificació de crèdit. Les modificacions de crèdit són habituals per això s'analitzen les liquidacions de pressupost al final de l'exercici.
Els ingressos són la previsió dels recursos que l'Ajuntament espera obtenir per finançar les despeses i ens mostra d'on surten els diners
El pressupost ha de ser aprovat pel Ple Municipal.
Les despeses ens mostren en que es gasten els diners. I no poden ser mai superiors als ingressos.
El pressupost municipal és subscrit per l'Alcaldessa i se sotmet al ple municipal per a la seva aprovació. Es tracta d'una aprovació inicial que s'ha d'exposar al públic, previ anunci al butlletí oficial per 15 dies, durant els quals els interessats podran presentar reclamacions davant el ple. El pressupost es considerarà definitvament aprovat si durant aquest termini no s'han presentat reclamacions;en cas contrari, el ple disposarà d'un termini d'un mes per resoldre, una vegada aprovat definitivament, será publicat. Si a l'inicar-se l'exercici econòmic no hagués entrat en vigor el pressupost corresponent, es considerarà automàticament prorrogat el de l'anterior. La còpia del pressupost i de les seves modificacions haurà de trobar-se a disposició del públic, a efectes informatius, des de la seva aprovació definitiva fins a la finalització de l'exercici.
El pressupost s'estructura seguint tres classificacions:
Des d'una perspectiva econòmica els ingressos es distingueixen entre ingressos corrents, ingressos de capital i ingressos financers i aquests es divideixen en nou capítols a fi d'unificar els comptes del sector públic espanyol i europeu.
Ingressos corrents: són els ingressos habituals i repetitius de cada any (impostos i taxes).
Ingressos de capital: són aquells que ens ajuden a finançar les despeses i que s'han de retornar com per exemple la subscripció d'un préstec.
Ingressos financers: ingressos de la recaptació de dipòsits immobilitzats o de crèdits.
Des d'una perspectiva econòmica les despeses es distingueixen entre despeses corrents, despeses de capital i despeses financeres i aquestes en nou capítols. I els capítols es subdivideixen en articles, conceptes i subconceptes que permeten una major concreció de la despesa.
Despeses corrents: despeses habituals necessàries per al funcionament dels serveis públics.
Despeses financeres: despeses en l'adquisició d'actius financers o per a l'amortització dels préstecs.
El pressupost és l’instrument a través del qual es reflexa l'estratègia política i les prioritats del Govern. Un cop aprovat el pressupost és l’anàlisi de l’execució la que pren més rellevància, ja que informa del grau i destí tant del pressupost d’ingressos com de despeses, així com de les possibles desviacions.
Les fases de gestió i execució del pressupost són l’autorització de la despesa (A), la disposició de la despesa (D), el reconeixement de l’obligació (O) i finalment l’ordenació del pagament (P). Fins a la fase AD no hi ha un compromís de pagament a tercers, en canvi en l’ADO ja hi ha un tercer que té un dret a cobrar i la determinació exacta d’aquest deute.
Les dades del que anomenem pressupost executat són les de la fase ADO. Els percentatges que figuren corresponen al pressupost executat respecte el pressupost definitiu i són sempre dades acumulades.
Durant l'exercici, poden aparèixer despeses que no han estat previstes en el projecte inicial i que és necessari atendre. Com es el cas d'una despesa específica que no es pugui demorar fins a l'exercici següent.
Els pressupostos municipals i la seva execució estan sotmesos a un control polític, el que exerceixen el ple municipal i els regidors i a un control fiscal que s'exerceix a nivell intern i extern a través del Tribunal de Comptes i la Sindicatur de Comptes
Al finalitzar l'exercici, ha de realitzar-se la liquidació del pressupost. Aquest document ho subscriu l'interventor, avalant-ho amb la seva signatura i elaborant un informe on s'explica què desviacions pressupostàries s'han produït al llarg de l'any, i si s'ha mantingut l'equilibri pressupostari. Els informes de la intervenció vetllen per la legalitat i correcta confecció del pressupost i són un toc d'atenció si es produeix el fet anòmal d'un resultat pressupostari negatiu.
Els interventors són seleccionats i formats per l'Estat, encara que presten els seus serveis en les administracions locals, per garantir la seva independència.